"Det är rent för jäkligt"

Hyresgästföreningen kritiserar kommunen för det förslag som lagts om att investera vinsterna i Ljusdalshem i bland annat betongparken.

– Det är rent för jäkligt att ta pengar som hyresgästerna har betalat i hyra för underhåll med mera för att investera i andra kommunala verksamheter. De borde gå till underhåll och eventuella nyinvesteringar i bostäder, säger Owe Hellberg, förhandlare för Hyresgästföreningarna i Gävleborg.

Han menar att om vinsten i Ljusdalshem bland annat går till att finansiera bygget av betongparken så innebär det att hyresgästerna i det kommunala bostadsbolaget får betala för den två gånger. En gång genom skattemedel och en gång genom sina hyror som varit med och bidragit till det överskott Ljusdalshem har kunnat uppvisa.

Läs om kommunchefens förslag här: Miljonregn till satsningar i Ljusdal – här kan pengarna hamna

Han tycker också att lagen är klart och tydligt formulerad. Det finns ett undantag i huvudregeln för uttag ur kommunala bostadsbolag, men den medger endast större uttag om pengarna går till att "används för sådana åtgärder inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar som främjar integration och social sammanhållning eller som tillgodoser bostadsbehovet för personer för vilka kommunen har ett särskilt ansvar".

– Vänta nu, att rusta en aula på gymnasiet har ju ingenting med det här att göra, ingenting med bostadsförsörjningsansvar att göra. Betongparken har heller ingenting med det att göra. Det är inte kopplat till något bostadsområde för att underlätta integration eller någonting sådant, säger Owe Hellberg.

Han menar att en investering som vore okej exempelvis är en lekpark på Gärdeåsen, eller något annat större bostadsområde, där det kanske bor många nysvenskar och då en eventuell lekpark skulle kunna underlätta för integration.

Lagen säger att ett eventuellt uttag av vinst ska gå till åtgärder inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar, men enligt Ingrid Birgersson, jurist på Boverket, finns det ingenting i lagen som knyter användningen av pengarna till hyresgästerna. Investeringar får gå till sådant som i allmänhet främjar integration och social sammanhållning, så länge investeringarna sker inom kommunen.

– Det här har prövats av kammarrätten i Stockholm. De tre allmängiltiga bostadsbolagen i Stockholm använde de här undantagen väldigt mycket. Vissa hyresgäster överklagade men kammarrätten sa i sitt beslut att de här undantaget är väldigt allmänt hållet och inte preciserat, så det ger kommunen ett stort handlingsutrymme, säger Ingrid Birgersson.

Tidningen har utan framgång försökt nå kommunchef Claes Rydberg, för en kommentar.

Ljusdalshem gör stor vinst

Önskat kulturhus finns på Slotte

Moa Fredholm