Facken till attack mot nedskärningar i skolan: "Det dummaste förslaget"

Förra veckans sparförslag på skolområdet i Ljusdals kommun har redan mötts av kraftig kritik från flera håll och nu sällar sig facken till klagokören. Sju fackförbund underkänner förslagen som illa underbyggda och varnar för att om de blir verklighet kommer det kosta kommunen mer än vad det smakar.

På torsdagen ska utbildningsnämnden lägga budgeten för 2016 och 3,3 miljoner kronor fattas. Det enda förslaget som finns säger att pengarna ska sparas in på bland annat på Slottegymnasiet: Två program ska försvinna, ytterligare ett ska spara in 300 000 kronor, elevhälsan och administration ska minskas.

Nu har sju berörda fackförbund lämnat sina omdömen om nedskärningarna, i form av skrivelser till politikerna i utbildningsnämnden. Och det samlande betyget blir ett rungande underkänt.

Besparingarna är inte tagna på saklig grund, kortsiktiga och framtagna utan konsekvens- och riskanalyser, anser fackföreträdarna som mellan sig har svårt att hitta något rätt i förslaget.

– Om man tar beslut på saklig grund kommer inte sju fackförbund att sätta sig på tvären, säger Stefan Peters från Lärarnas riksförbund.

– De börjar i fel ände. Det som vi häpnar över är tillvägagångssättet eftersom förvaltningen normalt följer MBL (Lagen om medbestämmande). Här har man vänt på det utan att ha en dialog, utan att göra konsekvens- eller riskanalyser, säger Anna Segersten Blomgren från Lärarnas riksförbund.

Hade politikerna gjort sin hemläxa, anser de fackliga företrädarna, att bland annat följande hade blivit tydligt:

• Enligt nuvarande prognoser kommer Slottegymnasiet ha en budget i balans i slutet av 2016 utan något ingripande från nämnden. Därför borde verksamheten själv få fortsätta spara pengar.

• Besparingarna som man tror sig göra på nedläggning av program blir inte så stora eftersom mycket av undervisningen görs tillsammans med andra klasser. Dessutom riskerar fler elever än i dag att söka sig bort från kommunen om efterfrågade program inte finns, då ökar kostnaderna för den interkommunala ersättningen.

• Neddragningar av administrativa tjänster kommer olägligt i en tid då det håller på att införas ett nytt verksamhetssystem. Om det försvinner tjänster från ett kontor som redan i dag anser sig vara underbemannade kommer det gå ut över lärarna som får ta större administrativt ansvar, och i förlängningen kommer det drabba eleverna.

• Besparingarna inom elevhälsan, där kurators-, skolsköterske- specialpedagogtjänster ska dras ner, drabbar de svagaste barnen och unga. Får de inte hjälp de behöver i dag skjuts problemen på framtiden, vilket innebär större omkostnader för omsorgsförvaltningen i framtiden.

– Det här det dummaste förslaget ur besparingsväg, säger Stefan Peters som befarar ökade kostnader på längre sikt.

– Nämnden har fullgjort sitt ansvar men de har inte sparat på Ljusdalsbornas utgifter, fyller Christina Ljungström från Lärarförbundet i.

Argumentet att utbildningsnämnden måste lägga en budget i balans, för att inte bryta mot lagen, biter inte på fackföreträdarna.

– Enligt kommunallagen finns det utrymme att spräcka en budget om det finns annan tvingande lagstiftning, säger Stefan Peters.

Han räknar upp bland annat skollagen och socialtjänstlagen som två sådana lagar vars innehåll skolan kan få svårt att uppfylla om föreslagna neddragningar blir verklighet.

På onsdagen kommer det genomföras MBL-förhandlingar rörande besparingarna.

Erik Bergström