Efter debatt under förmiddagen enades till slut en majoritet i nämnden att inget beslut skulle fattas under dagen. Ärendet ska i stället återremitteras, vilket innebär att frågan om skolans budget och nedskärningar i verksamheten får tas vid ett nyinsatt budgetmöte, den 15 oktober.
Tidigare under mötet hade nämndens ordförande Allan Cederborg (M) lagt förslag om att dra tillbaka sitt sparpaket.
– Jag yrkar på att vi avslår arbetsutskottets förslag till förmån för ett helt annat yrkande, säger han.
Precis som vi berättat tidigare valde han att yrka på ett generellt sparkrav på gymnasiet, det vill säga att det är verksamheten som själv får bestämma var pengar ska sparas. Ett skäl till detta är den stora kritik som förslaget har fått från bland annat facken och gymnasiet, menade Allan Cederborg, som föreslog att gymnasiet ska spara 2 miljoner kronor.
I det ursprungliga sparförslaget fanns det även en stor besparing på förskolan, där barngrupperna skulle bli större i åldrarna 4-5. Men denna besparing var helt försvunnen ur det nya förslaget.
I stället skulle 1,5 miljoner kronor ska sparas genom att förvaltningen försöker sänka kostnader för internhyror. Besparingen på skolskjutsen på 200 000 kronor var det enda som låg kvar från originalförslaget.
Men Allan Cederborg ville ändå få fram mer pengar för att lägga på grundskolan och tyckte att gymnasieprogrammen skulle diskuteras vidare på mötet.
– Om vi lägger ner ett gymnasieprogram har vi ytterligare pengar att lägga på sociala verksamheter i grundskolan, säger Allan Cederborg.
Redan tidigare har vi berättat att sparförslaget sannolikt skulle dras tillbaka och att en majoritet av utbildningsnämndens ledamöter vill rösta nej till förslaget i nämnden. Detta sedan folkpartisten Mia Sparrow vägrar rösta med partikollegorna inom Valliansen.
Mia Sparrow (FP) var under sammanträdet fortsatt kritisk till hur det hela gått till och tyckte det var problematiskt att Allan Cederborg under dagens möte lade fram ytterligare ett förslag som inte är förankrat och förhandlat i förvaltningen.
– Jag blir upprörd igen, säger hon och Kristoffer Hansson (MP) stämde in i kritiken.
– Ni vill att vi ska ta beslut i blindo. Ta ansvar, visa vad ni vill göra och visa vilka konsekvenser de besluten kan få, säger han.
Stina Michelsson (S) var också kritisk till hur det hela hanterats och ställde sig frågande kring vissa aspekter av det nya förslaget. Däremot stödde hon nedläggningen av de två gymnasieprogrammen musik och hantverk på Slotte. In i det sista ville hon att det skulle tas beslut redan under nämnden på att lägga ner programmen, och återremitera resten av förslaget.
Men precis innan det skulle tas beslut klev två musikelever upp i talarstolen och höll ett långt brandtal för sin utbildning. De frågade sig hur politikerna hade mage att ta sådana här beslut utan att över huvud taget prata med dem.
– Jag blir upprörd över att höra att det ska tas beslut utan att vi får vara med. Vi behöver inte bestämma, men man ska höra vad vi har att säga, säger Moa Lönnmo som var orolig för signalerna nedläggningsförslag skickar.
– Om ett program läggs ner blir folk rädda. Man vill inte gå på skola där det finns program som läggs ner, orolig om programmet man går på ska läggas ner, säger hon.
Hennes klasskamrat Daniel Lenz påminde om att det har varit små årskullar till gymnasiet, men nu är det större årskullar på ingång. Samtidigt var han orolig att många skulle välja bort Slotte efter den senaste tidens uppståndelse.
– Det är förmodligen många som inte kommer söka av den anledningen, säger han.
Det spontana talet möttes av applåder från de många åhörarna som var med på dagens möte. Och efter det drog Stina Michelsson tillbaka sitt förslag att lägga ner programmen redan under dagen. Hon yrkade i stället på återremiss på hela frågan. Något som en enig nämnd antog.
Den 15 oktober ska nämnden träffas igen och då ska de fatta beslut om budgeten.
Erik Bergström